DUO Onderwijsonderzoek & Advies meldt dat geweld tegen onderwijzend personeel opnieuw is toegenomen. In vergelijking met drie jaar geleden deelden leerlingen twee keer zo vaak een klap uit aan een docent.

In totaal maakten zo’n 1.900 leraren het afgelopen jaar fysiek geweld mee en zo’n 15.100 leraren verbaal geweld.

Een kwart (25%) van de docenten in het voortgezet onderwijs kreeg het afgelopen jaar een scheldpartij van een leerling te verduren. Drie jaar geleden maakte nog 23 procent van de docenten verbaal geweld mee.

Ook het aantal leraren dat door leerlingen werd geduwd of geslagen nam toe. In 2015 zei 2 procent van de docenten te maken te hebben gehad met fysiek geweld, nu is dat 3 procent. Hoewel er minder duwen gemeld wordt, is het aantal meldingen van slaan verdubbeld in de afgelopen drie jaar.

Fysiek geweld door ouders komt bij de docenten nauwelijks voor. Wel heeft 4 procent van de leraren te maken gehad met het dreigen met geweld.

Het verbale en fysieke geweld speelt zich af op alle onderwijsniveaus, maar wel vaker bij docenten die lesgeven op het vmbo-basis/kader, blijkt uit het onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies. Ook docenten die zeggen veel achterstandsleerlingen op school te hebben, zeggen vaker te maken hebben met geweld van leerlingen.

In de enquête gaf 23 procent van de docenten te kennen zich onveiliger te voelen dan drie jaar geleden. Het merendeel, 61 procent, geeft aan dat er weinig veranderd is. De overige 14 procent voelt zich veiliger dan drie jaar geleden. Dit komt onder andere door toegenomen veiligheidsmaatregelen als camera’s en extra beveiligers.

Aanvullend ging NOS Stories via Instagram in gesprek met bijna 10.000 scholieren. Van deze volgers maakte de helft wel eens mee dat leraren worden uitgescholden. Vooral het woord ‘kankerhoer’ vliegt regelmatig door het klaslokaal. Honderden middelbare scholieren geven toe zelf wel eens een docent uit te schelden, bijvoorbeeld omdat ze eruit worden gestuurd. Als reden geven ze verder dat hun leraar ook niet zo aardig doet: die zou leerlingen bijvoorbeeld dom noemen, of racistische opmerkingen maken.

28 november 2018

 

Lees verder op:

https://www.uu.nl/sites/default/files/281118_duo-onderzoek.pdf

https://nos.nl/op3/artikel/2261151-kwart-docenten-uitgescholden-geintimideerd-of-geduwd-door-leerlingen.html