Leerkracht wint zaak tegen roddelende moeder

AoB/OnderwijsNieuwsDienst 16 september 2016

Een moeder die een leerkracht in 2014 vals beschuldigde van misbruik en mishandeling, is vorige maand veroordeeld tot een werkstraf van 80uur en het betalen van 1000 euro smartengeld + 1500 euro onkosten.

In 2012 werd de leerkracht beschuldig door een groepje meisjes. Hij zou hen slaan en tijdens de gymles betasten. Een stagiair van de leerkracht die meedraaide  bij de gymlessen, ontkrachtte hun verhaal. De meisjes gaven daarna snel toe dat het allemaal verzonnen was.

In 2014 ontdekte de leerkracht dat een moeder de oude roddel weer van stal had gehaald en deze roddel  verspreidde onder andere moeders. Hij deed aangifte van smaad en laster. Twee jaar later werd de leerkracht door de rechter in het gelijk gesteld.

Meer: http://www.aob.nl/kixtart/modules/absolutenm/articlefiles/52506-12-14.pdf

Zie ook: ”Protocol beschuldiging” en ”Gedragscodes” onder de knop  ”Downloads” op deze site

 

 

 

Tijdens de Kinderrechtentour – die nog tot half oktober duurt – bezoekt Kalverboer honderden kinderen en jongeren. Ze wil weten wat voor hen belangrijk is en wat er moet verbeteren. Met haar bevindingen wil Kalverboer haar beleid voor de komende tijd vaststellen.

Veel kinderen riepen haar op om iets aan het pesten te doen. De komende tijd wil de nieuwe Kinderombudsvrouw met kinderen en professionals bekijken hoe getreiter kan worden aangepakt. ,,Scholen hebben allerlei pestprotocollen, en kunnen volgens alle punten goed werken. Maar er wordt nog steeds gepest.”

Volgens Kalverboer – naast Kinderombudsvrouw ook hoogleraar kind, (ortho)pedagogiek, kinderrechten en vreemdelingenrecht – is duidelijk dat de verplichte protocollen op dit moment onvoldoende zijn. ,,Formeel is alles goed geregeld”, legt ze uit. ,,Maar wanneer ik met kinderen praat, hoor ik dat er nog steeds veel wordt getreiterd. Juffen en meesters kijken weg of de pesters gaan naar een andere school. We moeten een laag dieper gaan en kijken wat er wel werkt. Hoe consequent worden de regels toegepast en hoe worden de pesters aangesproken?”