Ministerie noemt stijging misbruik op scholen ‘zorgelijk’

Bij de Onderwijsinspectie zijn vorig jaar meer meldingen binnengekomen van seksueel misbruik op scholen. In het schooljaar 2014/2015 kwamen 112 meldingen binnen. Een jaar eerder waren dat er 86. Het ministerie van Onderwijs noemt de stijging ‘zorgelijk’.

Bewerkt door: Volkskrant redactie 6 april 2016, 08:04 – Bron: ANP

De meldingen kwamen vooral van middelbare scholen. In ruim de helft van de gevallen is sprake van een ernstig zedendelict: ontucht, aanranding of verkrachting. Een op de drie klachten gaat over een docent of iemand anders die taken in de school vervult. De Onderwijsinspectie spreekt in zijn rapport over een sterke toename.

De Onderwijsinpectie roept scholen op werk te maken van gedragscodes voor leraren, niet-onderwijzend personeel en leerlingen. Ook moeten ze goede seksuele voorlichting geven, leerlingen weerbaar maken en zorgen dat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan.

‘De cijfers laten eens te meer zien dat het belangrijk is dat we met alle betrokken instanties iedere dag alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat kinderen zich veilig voelen op school’, aldus het ministerie van Onderwijs in een reactie. Het ministerie zegt dat scholen verplicht zijn een veilige omgeving voor leerlingen en personeel te bieden en dat het hen met ‘raad en daad’ bijstaat. ‘Als het toch misgaat moeten scholen vooral aangifte doen.’

Minder meldingen fysiek en psychisch geweld

Afgezien van meldingen over seksueel misbruik daalt het aantal meldingen over ander misbruik wel. Vertrouwensinspecteurs krijgen in totaal minder klachten binnen. Er kwamen minder meldingen binnen rond psychisch geweld (van 1.174 naar 1.098) en fysiek geweld (van 543 naar 426).

De inspectie zegt maatschappelijke tendensen te herkennen bij de meldingen die het binnenkrijgt. Zo komen er weer meer meldingen over discriminatie en over radicalisering. Ook krijgt de inspectie vaker te horen dat leerlingen naar Syriƫ willen vertrekken.