‘Mijn dochter werd gepest met naaktfoto’s’

 

 

FD, 28oktober 2017

Joost van Iperen (48), managing partner van communicatiebedrijf Sowieso Helder, leerde pas relativeren toen hij erin was geslaagd de pesterijen tegen zijn dochter te laten stoppen

‘Ik ben altijd een fikser geweest. Wanneer zich een probleem voordeed, zat ik aan tafel om het op te lossen. Toen ik aan het einde van mijn studie bedrijfseconomie in Groningen op de uitslag van mijn laatste tentamen wachtte, wetenschapsfilosofie, geloof ik, besloot ik mijn moeder te helpen. Het ging slecht met haar bedrijf, kalenderuitgeverij en drukkerij Vaka. Terwijl studiegenoten aan de slag gingen bij mooie concerns zoals Unilever of Procter & Gamble, probeerde ik Vaka overeind te houden.’

‘Dat liep allemaal, totdat mijn dochter Jet in 2013 van de lagere school naar een categoraal atheneum in Heemstede ging. Vergeleken met de andere kinderen in haar klas was ze voorlijk, zowel psychisch als lichamelijk. Ze had geen aansluiting en richtte zich meer op de ouderejaars. Het was de tijd waarin kinderen smartphones kregen en zich bezighielden met sociale media als Twitter, Instagram en Snapchat. Vriendjes vroegen haar een foto van zichzelf in ondergoed te sturen. Dat deed ze. De dag erop had ze spijt en vroeg ze die foto weg te halen. Dat gebeurde niet. Integendeel. Jet werd onder druk gezet om meer foto’s te sturen. Toen ze dat niet deed, werd die ene foto rondgestuurd. Op een gegeven ogenblik werd haar hoofd ook nog op een plaatje van een naakte vrouw gefotoshopt.’

‘Mijn vrouw en ik merkten aanvankelijk niets, behalve dat onze dochter stiller en stiller werd. Totdat het in mei 2014 ontplofte. Mijn vrouw zag het op Jets telefoon. We zijn naar de school gegaan om erover te praten. Terwijl Jet en ik in de klas zaten, zag mijn vrouw op de gang een nieuw bericht op Jets telefoon verschijnen: “Als je je tieten niet laat zien, stuur ik deze foto naar mijn school.” Dat bericht bleek van de zoon van een van de leraren te zijn. Eén ding was duidelijk: het was niet onder controle.’

‘Omdat Jet aan het einde van het jaar een tiende punt te kort kwam, moest ze naar de havo, en dus naar een andere school. De leerlingen daar hadden die foto’s inmiddels ook gezien, en het pesten ging gewoon door. Een fantastische conrector heeft in de klas gezegd: “Jet hoort hier. Wie daar anders over denkt, staat een moeilijk gesprek met mij te wachten.” Dat hielp..’

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder op:

https://fd.nl/cookiewall?target=%2Fprofiel%2F1224418%2Fmijn-dochter-werd-gepest-met-naaktfoto-s